10 tips voor een goede relatie
(en 3 veel gemaakte relatieblunders!)

Slaan jullie thuis elkaar de hersens al in na een paar dagen corona isolatie? Kan je wel wat relatietips gebruiken? Zoek op internet naar: ‘tien tips voor een goede relatie‘ en je krijgt tips als: luister goed naar elkaar, laat elkaar uitpraten, wees lief voor elkaar….

Op zich goede adviezen, maar ze zijn in ‘the heat of the moment’ makkelijker gezegd dan gedaan. Dus hoe doe je dat nou? Ik heb tien relatietips voor een goede relatie op een rij gezet, mét daarbij de uitleg over de tips en hoe je er in de praktijk mee om kunt gaan.

Dus…. doe er je voordeel mee, maak de corona periode er een van samen leren en groeien, nu je toch de tijd hebt… 🙂

The space in between

Relaties zijn gebaseerd op veiligheid. En iedereen wil zich gezien en gehoord voelen in de relatie. Maar de ‘space in between’ moet veilig genoeg voelen om je jezelf te laten zien.

Door elkaar in de reden te vallen of niet uit te laten praten voedt je de onveiligheid en daarmee de discussie.

Veel gemaakte blunders in relaties zijn:
1. Vastlopen in een patroon van gelijk willen halen en discussiëren over ‘wat er is gezegd’.
2. Vastlopen in verwijten en verdedigen.
3. Elkaar voor lief nemen.

10 tips voor een goede relatie, voor valentijn

De eerste 3 tips voor een goede relatie:

1. Wees nieuwsgierig en stel vragen.

Jullie zijn verschillende personen met verschillende achtergronden, ervaringen, geschiedenissen. Ga ervan uit dat jullie de dingen dus verschillend waarnemen en interpreteren. In plaats van elkaar af te troeven met ‘feiten’ en vast te pinnen op ‘wat er is gezegd’; ga in gesprek over wat je dénkt te hebben gehoord, wat het effect daarvan op jou was (en waarom je dus zo reageert). En wees nieuwsgierig naar de beleving van je partner. Stel eerst vragen voordat je van wal steekt met je eigen verhaal. Het zal je partner en jou dichterbij elkaar brengen en is een kans om elkaar weer een beetje beter te leren kennen.

2. Niet klagen maar vragen.

Wees duidelijk in wat je wilt. Vaak denken we dat we heel duidelijk communiceren maar komen onze ‘verzoeken’ toch behoorlijk verpakt en verwijtend onze mond uit. ‘We doen nooit meer iets leuks samen’ betekent zoiets als: ‘Ik heb het idee dat ik je weinig zie, ik mis de fijne momenten samen. Ik zou het leuk vinden weer eens iets leuks te doen. Heb je zin om komende week samen uit eten te gaan?’.

Of: ‘Nou liggen je sokken wéér naast de wasmand, je bent ook zo’n sloddervos!’ zoiets als: ‘Als ik je sokken naast de wasmand zie liggen raak ik geïrriteerd omdat ik dan het idee heb dat ik alles in het huishouden alleen moet doen. Dan reageer ik kortaf omdat ik de dingen graag sámen met jou wil doen. Zou je erop willen letten dat je ze meteen in de wasmand gooit?’.

Als je jezelf hoort klagen of kritiek hoort geven, sta dan even stil bij wat je eigenlijk écht wilt. En vraag daar duidelijk om, vanuit jezelf met een ik-boodschap. Zo hoeft je partner niet te gokken wat je bedoelt en is de kans op verdediging een stuk kleiner.

Als je jezelf vaak hoort verdedigen… Probeer dit eens: haal voordat je reageert diep adem en kijk of je kleine stukjes waarheid kan vinden in het verhaal van je partner. Iemand zegt iets vast niet zomaar, dus al ben je het er natúúrlijk niet helemaal mee eens en is de vorm ook ronduit slecht, er zal wel een kern van waarheid in zitten, toch? Ga daar éérst op in. Geef aan dat je je best kan voorstellen dat je partner op dat onderwerp geïrriteerd is.

3. Zorg voor voldoende tijd en aandacht in je relatie.

Het is een beetje een cliché maar o zo waar: De ‘space in between’ is belangrijk. Als je elkaar voor lief neemt en de space niet regelmatig voedt raken jullie van elkaar verwijderd. Je voelt je niet meer gezien en gehoord en gaat steeds meer je eigen koers varen. Plan dus regelmatig datenights en heb dan echte aandacht voor elkaar. In dit corona tijdperk kan je niet veel anders dan samen zijn, maar ook dan is het superbelangrijk om tijd te creeren voor echte aandacht voor elkaar. Zonder kinderen, als die er zijn (s’avonds dus?) en zónder telefoon! 😊.

Download ter inspiratie voor als het corona tijdperk is afgelopen alvast hier het intimitijdsschema. Bespreek samen wat jullie ervan willen meenemen en maak je eigen intimitijdsschema. Zo zorg je samen voor voldoende intimitijd in jullie relatie.

Wil je meer weten over de achtergrond van deze tips en hoe je ze concreet kan toepassen? En wil je de overige 7 relatietips voor een goede relatie ook ontvangen? Schrijf je in voor de 10 tips voor een goede relatie en ontvang de komende 7 weken elke week een tip in je mailbox, met daarbij een opdracht of uitleg hoe je de tip kunt uitvoeren.

Vier de liefde! 

Ja, stuur mij de 10 gratis tips voor een goede relatie!Vind je het leuk om meer te leren over relaties? Eind voorjaar van 2020 start de online cursus ‘Een fijne relatie, zélfs met kinderen!’, met daarin de ‘dingen die iedereen zou moeten weten over liefde en relaties’. Wil je op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan hier in en je ontvangt een mailtje wanneer de cursus gaat beginnen.

“Liefde is een spel wat je met z’n tweeën kunt spelen en waarin beiden winnen.”

Eva Gabor